Teden #48 (torek)

Ena od značilnosti motenj razpoloženja je pesimistično/negativno razmišljanje. Ljudje s temi motnjami tako samodejno ustvarjajo negativne misli, da se tega ne zavedajo in da ne vedo, da lahko njihove misli prezrejo ali spremenijo.


Ljudje, ki so občutljivi na gluten, pogosto doživljajo simptome tesnobe in depresije, kot so občutek brezupnosti, pomanjkanje zanimanja, nizka energija, napadi panike, spremembe apetita, občutki izgube nadzora, spremembe spanja, jeze in drugo. Opaziti je mogoče tudi kronično razdražljivost in nenadne, neracionalne spremembe razpoloženja.

Občutljivost na gluten povzroči, da imunski sistem napade svoja tkiva, kar vodi v vnetje živčnega sistema. Pravzaprav gluten celo moti absorpcijo aminokisline triptofana, ki je odgovorna za občutke sprostitve.

Gluten povzroči depresijo pri ljudeh z občutljivostjo na gluten, ki ni povezana s celiakijo. Prizadeti se počutijo bolje na dieti brez glutena kljub nadaljevanju prebavnih simptomov.

Preberi več